Mama

Mama je najpomembnejša oseba v našem življenju. Pa ne samo zato, ker nas je rodila, ampak tudi ker nas je njena ljubezen pripravila na življenje. Mama nas uči odnosa do našega življenja, odnosa do osnovnih življenjskih potreb, kot so hrana, materialne dobrine, dom, služba, denar. Če do mame čutimo jezo, odpor, jo zavračamo, bomo imeli težave s službo, nam bo primanjkovalo denarja. Ko naš odnos do mame postane spoštljiv in ljubeč, naredimo prostor, da v našem življenju domuje zadovoljstvo ter uspeh na osebnem in poslovnem področju.

Kaj pa če nam mama umre v rani mladosti? Kako lahko vzpostavimo ljubeč in spoštljiv odnos do mame, ki je ni več ob nas? Ni enostavno - a gre. Najprej je potrebno vsa čutenja, ki jih imamo do mame, ki je prerano odšla, predelati. Žalost je dovoljena, žalovanje je dovoljeno. Kaj pa čustva, ki so pod žalostjo, kot so jeza, zavrženost, nisem dovolj dobra, krivda … Vsa ta občutja je potrebno najprej pri sebi podoživeti, sprejeti in osmisliti. Sprejeti je potrebno usodo, življenjsko pot mame, ki je bila drugačna kot bi si želeli mi. Sprejeti tudi, da smo zaradi tega odhoda pridobili izkušnjo, da zmoremo preživeti. Mama nam je dala dovolj, podarila nam je največ - naše življenje. Sprejemanje in spoštovanje mame je proces, pri tem pa da veliko podporo sistemska postavitev družine. Preizkušeno … deluje :)

Mamina ljubezen me spremlja celo življenje, le zaznala je nisem, ker je bila žalost prevelika. Sedaj jo nosim vedno v srcu, vedno je z menoj in ko jo potrebujem je vedno ob sebi. Zame je pomembno, da imam jaz rada mamo.

Previous
Previous

Če hočemo pozdraviti telo, moramo najprej pozdraviti dušo

Next
Next

Kje naj si ustvarim dom