ZAKLJUČKI IN NOVI ZAČETKI

Zaključevanje enega obdobja življenja so lahko zavestno dejanje ali pa ti to prinese življenje. Odhod otroka od doma ni bila moja odločitev, ampak naravna pot odraščanja in osamosvajanja otroka. A hkrati je to za mene zaključek enega obdobja življenja in začetek novega. To moram enostavno sprejeti. Kot starš vem, da je to naraven tek življenja. In kot starš sem hvaležna za vsa obdobja, ki sem jih lahko preživela z otrokom, od nosečnosti, rojstva, otroškega obdobja, najstništva, odraslosti…

 

Kaj pa zaključevanja enega obdobja, ki me ne podpira več, ki ne služi moji rasti in razvoju kot osebnosti. Tu pa se lahko sama odločim in naredim korak naprej. A ti koraki naprej so težki. Ker je cona udobja, varnosti, poznanosti (pre)velika. Hkrati pa ne vidim/vidimo kakšna bo ta pot naprej. In včasih smo nezavedno »privezani« na službo, odnose, ki ne pripomorejo h naši osebni rasti.

 

Pri meni je bila stranka, ki je umetnica po duši in tudi po izobrazbi. A razmere v družini so jo primorale, da se je morala hitro osamosvojiti. To pomeni, poskrbeti sama zase. Si najti delo, stanovanje. Vse to je naredila. Že nekaj let dela delo, ki je ne veseli, prinaša pa ji finančno varnost. V postavitvi družine se je videlo, da njeno srce in duša komaj še najdeta toliko življenjske energije, da je stranka tu in ne tam. V procesu razreševanja v postavitvi družine se je videlo, da je stranka povezana z prababico, ki je morala sama skrbeti za veliko družino, saj se njen mož ni vrnil iz prve svetovne vojen. Prababica je bila primorana težko delati, da je preživela sebe in šest otrok. Ko je stranka ozavestila, da je bila njena izbira dela, ki je ne veseli povezana s prababico, se je v njen začela prebujati življenjska energija. Prababici je vrnila vse trpljenje, obup… Po tem je stranka občutila, da je odložila breme (ki sploh ni bilo njeno), ki ga je nosila. Na koncu postavitve družine je stranka lahko pogledala obstoječo službo in ji rekla: »Hvala ti za vse, sedaj grem naprej.« Stranka si je v dobrem mesecu dni od postavitve družine našla službo, ki jo veseli.

Next
Next

Zakrknjeno srce